top of page

​JOOST KERAMIEK

handvormen in verschillende glazuurtechnieken

Even voorstellen...

 

Ik ben Jose Brugman en ik ben sinds 2015 actief in de keramiekwereld. Hiervoor was ik ook met creatieve zaken bezig zoals tekenen, schilderen, handwerken en ook het werken met fimoklei (heel andere tak van sport).

 

In 2015 startte ik met een cursus bij keramiste Lenie van der Laan uit Zwaag en vanaf dat moment was ik verkocht. Ik werd gegrepen door de klei. Mijn kinderen zijn de deur uit en daardoor kon ik een slaapkamer opofferen om daar een atelier in te maken. Muziek erbij en heerlijk aan de slag. Ook heb ik een cursus draaien op de pottenbakkersschijf gedaan, maar mijn hart ligt toch echt bij de handvormen. Ik kan hier meer van mezelf en mijn creativiteit in kwijt. Ik combineer keramiek ook graag met andere materialen en dan met name met hout (drijfhout en druivenstronken) zoals bijvoorbeeld te zien is aan het werkstuk 'Hollandse Nieuwe'. Hout en klei, allebei door de natuur gevormd en superleuk om de verbinding te laten zien.

 

Qua glazuren hou ik van kleur, maar met name de raku-stook heeft mijn voorkeur. Dit laatste omdat het een 
onvoorspelbaar proces is en het heel spannend is hoe het eindresultaat eruit komt te zien.

Mijn nieuwste combinaties maak ik vaak met oude ijzerresten en werk ik zo nu en dan samen met een echte smid.  Ook dat biedt weer enorm veel mogelijkheden. Elke keer weer poppen er weer nieuwe ideeën op en ga ik dat uitproberen. Mijn laatste werken  zijn de kruidenschalen, waarbij de kruiden uit mijn tuin in de klei zijn gedrukt. Met pigmenten en glazuren maak ik ze zichtbaar.

 

Inmiddels is de tijd doorgegaan en is er nu een “echt” atelier voor mij gebouwd. Hier kan ik nu lekker aan de slag. 

 

Oh ja, en de naam Joostkeramiek………..mijn man noemt mij altijd Joost…

bottom of page